UKRAJINSKI KOMANDANT SIRSKI IZDAO NAREDBU ZA POVLAČENJE: Stanje na terenu se znatno POGORŠALO
Aleksandar Sirski, Foto: Presidential Office of Ukraine / imago stock&people / Profimedia

NOVI MOMENTI

UKRAJINSKI KOMANDANT SIRSKI IZDAO NAREDBU ZA POVLAČENJE: Stanje na terenu se znatno POGORŠALO

Kijevske trupe su, kako je rekao, zauzele nove položaje

Objavljeno:

Najviši ukrajinski komandant Aleksandar Sirski upozorio je danas da se situacija na frontu značajno pogoršava. Rekao je da su se brojčano nadmoćne trupe Kijeva vratile na nove položaje zapadno od tri sela na istočnom frontu gde je Rusija koncentrisala značajne snage na nekoliko lokacija.

Izjava generala-pukovnika Aleksandra Sirskog odražava pogoršanje položaja Ukrajine na istoku za koji se Kijev nada da će se stabilizovati kada preuzme američko oružje u okviru paketa pomoći od 61 milijardu dolara odobrenog ove nedelje.

Kijev
Kijevfoto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

"Situacija na bojnom polju se pogoršala"

- Situacija na frontu se pogoršala - napisao je on u aplikaciji Telegram, opisujući „najteže“ oblasti zapadno od okupirane Marinke i severozapadno od Avdijevke, grada koji su ruske snage zauzele u februaru.

Kijevske trupe su, kako je rekao, zauzele nove položaje zapadno od sela Berdiči i Semenivka, oba severno od Avdijevke, i Novomihajlivka, južnije u blizini grada Mariinka.

- Generalno, neprijatelj je postigao određene taktičke uspehe na ovim prostorima, ali nije mogao da stekne operativnu prednost - rekao je Sirski i dodao da je Rusija angažovala četiri brigade.

Ruska vojska
Ruska vojskafoto: AP

- Sveže odmorne ukrajinske brigade rotirane su u tim područjima kako bi zamenile jedinice koje su pretrpele gubitke - rekao je on.

U njegovoj izjavi se ne pominje status Novobahmutivke, još jednog sela u blizini Berdihija, za koje je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da su njegove snage zauzele.

Moskovske trupe polako napreduju otkako su zauzele bastionski grad Avdijevku, koristeći prednost ukrajinske nestašice artiljerijskih granata i ljudstva.

Ukrajina prati nagomilavanje Rusa u blizini Harkova

Onlajn mape bojnog polja koje su izradili analitičari obaveštajnih službi otvorenog koda sugerišu da su napredovali više od 15 km (9,5 milja) u pravcu sela Očeretine otkako su zauzeli Avdijevku.

Dalje na frontu, grad Časiv Jar koji drži Kijev je ključno bojno polje u nastajanju zbog svog položaja na uzvišenom tlu koje bi moglo da posluži kao kapija za gradove Kostjantinovku, Slavjansk i Kramatorsk.

Sirski je opisao Časiv Jar i selo Ivanivske na severoistoku kao „najtoplije tačke” na tom delu fronta. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je odbilo ukrajinske kontranapade u blizini Časiv Jara.

Što bi se moglo pokazati zabrinjavajućim razvojem situacije za Ukrajinu, Sirski je rekao da njegove snage pažljivo prate povećanje broja ruskih vojnika u oblasti Harkova , drugog po veličini grada u Ukrajini.

Harkov
Harkovfoto: Printscreen/Facebook/ДСНС України

Ukrajina očekuje priliv američkog oružja

Severoistočni grad od 1,3 miliona, udaljen samo 30 kilometara od ruske granice, bio je pogođen vazdušnim napadima poslednjih meseci, što je, kako Kijev kaže, nameran napor Moskve da Harkov učini nenastanjivim.

Sirski je rekao da postoje znaci da se Rusija direktno sprema za ofanzivu na severu zemlje.

- Na najugroženijim pravcima naše trupe su pojačane artiljerijom i tenkovskim jedinicama - rekao je on.

Ukrajina trenutno očekuje dugo očekivanu isporuku američke vojne pomoći za koju zvaničnici kažu da je ključna za zadržavanje dvogodišnje invazije Rusije.

Izvor iz ukrajinske obaveštajne službe rekao je ove nedelje da Rusija izvodi vazdušne napade na ukrajinske železničke pruge kako bi poremetila isporuku američkog oružja frontu i zakomplikovala vojnu logistiku.

Bonus video:

08:23

OTVORENA JE PANDORINA KUTIJA KADA JE RUSIJA IZBAČENA IZ SAVETA EVROPE! Marinković tvrdi: Sada se krše sva pravila

(Espreso / Blic / Rojters / Prenela. J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.